Midtsommer – og regn. Da er det ikke så mye annet å finne på enn å bygge jernbane.

Jeg har nå gjort ferdig alt teknisk på Blakkenberg stasjon. Og så langt ser det ut til å fungere bra. Lyssignalene på stasjonen er montert opp, og digitalisert, slik at de nå kan styres enten fra Tams kontrollen, eller fra pcprogrammet. Det er 2 utkjørssignal i hver ende av stasjonen. Det kan være aktuelt å montere opp innkjørssignal senere, dersom økonomien tillater det. Egentlig trengs det over 36 signaler som et minimum dersom anlegget skal være realistisk med hensyn til signaler, men signaler og tilhørende elektronikk er – som alt annet modelljernbaneutstyr – veldig dyrt, og derfor ikke noe jeg kommer til å prioritere i de første årene framover.

For øyeblikket fungerer Blakkenberg som endestasjon, fordi jeg måtte fjerne en del av sporet i forbindelse med at de nye modulene kom på plass. Etter at jeg var ferdig med Blakkenberg, fortsatte jeg nedover fra stasjonen, og isolerte skinneavnsitt etter skinneavnsitt, og koblet disse til tilbakemeldingsmodulene. Parallellt med dette fikk jeg systematisert alle S88-modulene i “hovedkontrollrommet”, som egentlig er ett gammelt tv-møbel. Nå er det fem S88-moduler på plass. Hver av disse har 8 utganger, slik at jeg nå har 40 utganger til disposisjon. Foreløpig har jeg bare planer for 38 sporavnsitt, men det kan jo dukke opp forandringer etterhvert.

Blog Image

Nå er skinnegangen tilbake på det nederste dobbeltsporet, slik at det igjen er forbindelse mellom Luzern og Swerringen. (Se sporplan).

Blog Image

På Swerringen stasjon ble det mye tull med det tekniske. For det første fungerte ikke tilbakemeldingsmodulene slik de skulle. I tillegg prøvde jeg å lage en løsning med både manuell og digital styring av sporvekslene, men dette prosjektet måtte jeg legge på is, da det ikke fungerte etter planen. Så foreløpig kan vekslene bare styres digitalt. Forhåpentligvis klarer jeg å løse disse problemene neste gang, og da er over halve banestrekningen klar til bruk.

Jeg tjuvstartet litt med å prøve pcstyring av banen. Siden Swerringen ikke ville samarbeide, ble det lokaltogavgang fra Blakkenberg og retur fra den lange tunnelen mellom stasjonene. Det var utrolig gøy å få ting til å fungere. Fordelen med pcstyring er at jeg nå har valget mellom å kjøre manuelt, halvautomatisk eller helautmatisk. Plutselig var det ikke så ensomt å arbeide på anlegget heller. Mens jeg holdt på å lodde ledninger og feste skinner, levde banen sitt eget liv. Hvert kvarter slo lysene seg på i lokaltoget, sporvekselen la seg over, signallyset skiftet til grønt og toget akslererte sakte ut av stasjonen. Når det nærmet seg planovergangen ved Magnusalp begynte lysene å blinke, og klokkene å ringe. Etter at de skarpe svingene rundt alpen var passert, akslererte toget av seg selv, før det stoppet silkemykt inne i tunnelen, skrudde av kupelyset, og snudde kjøreretning av seg selv.

(VIDEO)

Win-digipet har funksjoner som gjør at man kan fininnstille hastighet og reaksjonstid på alle hendelser, slik at man kan få en perfekt timing. På den måten kan man få tog til å akslerere sakte ned og stoppe på millimeteren der man vil. Dette er småplukk som jeg skal stille inn mer nøyaktig når jeg kommer så langt at jeg kan begynne på programmeringen på ordentlig.